Opskrifter

Odder Voices elsker at synge, og vi elsker at spise.
Til vores fælles frokoster har vi hver en ret med som vi har lyst til at lave til den dag – eller tid til at købe –

Andesylte (rillettes de canard):

  • 1. dag: Parter en and i bryst, lår og skrog. Man kan lave rillettes af det hele eller bare af lårene. Spræng kødet let ved at tilsætte et par skefulde salt og sukker, krydderurter og hvidløgsfed og stil i køleskabet til næste dag.
    Hug skroget i mindre stykker, læg i en gryde sammen med fedt, flomme, indvolde og afpuds. Læg et stort eller to små løg delt i kvarte ned til skroget sammen med et stort syrligt æble i kvarte, et par fed hvidløg og krydderurter: et par kviste timian, et par kviste rosmarin, et laurbærblad og peberkorn. Hæld hvidvin på til det lige dækker. Kog blidt i 2 – 3 timer. Si fonden og stil koldt.
  • 2. dag: Din fond er nu stivnet, så fedtet let kan skummes af. Gem det. Tør sprængelagen af kødet, læg lår og evt. bryst i gryden og dæk med fond. Kog for sagte varme i mindst 3 timer. Si fonden fra, stil koldt, så den kan skummes af igen. Fjern skind, brusk og knogler fra kødet og friser det med to gafler, så kødet trækkes til trævler. Tilsæt en passende mængde fond, så rilletten bliver blød i konsistensen og ca. halvt så meget andefedt som fond. Læg sylten i et skoldet glas med låg og læg et lag andefedt øverst, så det forsegles.
  • 3. dag og videre: spis rilletten med glæde og evt. med ristet rugbrød, langtidsbagte rødbeder i rødvin, balsamico, muscovadosukker, salt og peber – eller andet sursødt.

Svenske brunkager (Gæt hvem der kom med den opskrift!)
(Pepparkakor)

1 dl. sirup
2 dl. sukker (gerne rørsukker)
1 dl. vand
200 g. smør
2 tsk. kanel
1 tsk. nelliker
1 tsk. kardemomme
1 tsk. ingefær
8 – 9 dl. hvedemel
2½ tsk. natron

Lad sirup, sukker og vand få et opkog. Tilsæt smørret, lad det smelte, og derefter køle en smule af. Bland krydderier og natron i en smule af melet, og rør det ned. Tilsæt herefter resten af melet, og bearbejd dejen, til den er smidig. Lad dejen stå køligt (ikke nødvendigvis i køleskab) helst en dags tid (det giver mere smag), rul den tyndt ud (jo tyndere, des bedre!) og lav figurer, enten med forme eller ’frihånds’ med en skarp kniv. Bages i 175 grader i knap ti minutter. Herefter skal dejen opbevares i køleskab. Det kan være praktisk at lave ruller, som man, hvis man har travlt, kan skære tynde skiver af og bage.

Lækre knækbrød
– husk de tæller som brød

1dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkefrø
1 dl vand
1dl mel
1/4 dl olie
1 tsk salt
2 tsk bagepulver

Det hele røres godt sammen og hældes på en bageplade med bagepapir. Læg et stykke bagepapir over og rul det helt fladt med en kagerulle. Træk det øverste lag papir af og skær i passende stykker (gøres lettest med en dejskraber).
Bages i 15 min ved 200 grader.

Skriv et svar